Om bloggen

Det finns tusen saker jag vill göra, men jag blir matt redan vid tanken på allt som är möjligt. Istället blir det ingenting. Men så i julas fick jag en bok; Kretivitetskalendern 365. Ett projekt. Ett år. Okej. Vi kör. Mitt 365-dagars-projekt börjar här. Ett mönster om dagen. I ett år.

Boken jag fick heter Kreativitetskalendern : 365 sätt att förändra ditt liv (Noah Scalin). Fullträff. Inte bara för mig, det var nog julens mest välbläddrade bok och gav upphov till många intressanta diskussioner och idéer.

Utdrag från bokens baksidetext
Välj ett tema eller en tanke att ha som grund. Bygg sedan vidare genom att skapa något nytt varje dag med det du valt som utgångspunkt. Författaren till Kreativitetskalendern valde till exempel att göra 365 projekt utifrån dödskallar.
….
Lär dig att välja en bra startpunkt för just din grej och dokumentera sedan ditt arbete.
….
Och kom ihåg att den enda regeln som finns, är att det inte finns några regler!

There is no end of the possibilities…
Jo, det är ju så, att det finns oändligt många saker som man skulle vilja göra, men delvis är det svårt att ta sig tid och ibland känns startsträckan lite för lång. För att inte tala om hur snabbt en idé växer och blir jättestor åsså står man där med energin nere i tårna innan man ens har hunnit börja. Så, nu tänkte jag testa ett annat sätt. Inte för att jag borde, bara för att jag vill.

Förhoppningar
Att utmana sig själv att skapa något, utifrån ett bestämt tema, varje dag i 365 dagar tänker jag är kul ur ett rent kreativt perspektiv (eftersom tiden är så knapp att man liksom inte hinner slå knut på sig själv eller överarbeta saker) men också för att se hur man lyckas hålla motivationen uppe under ett helt år. Gissningsvis kommer man ju vissa dagar varken orka eller ha lust att peta ihop det där förbaskade mönstret, men även när man inte är tipptopp så är ju tanken att man trots det ska gör något, hur futtigt det än må vara.

Boken är bokstavligt talat en kalender, men till skillnaden mot en ”vanlig” kalender är den inte bunden till ett kalenderår med start januari och slut december. För varje dag finns ett projektförslag, en idé att utgå ifrån. Det kan t ex vara Gå ut i trädgården eller till en park i närheten och samla in dagens arbetsmaterial eller Använd bara bubbelplast eller annat förpackningsmaterial du har till hands. Känns som ett kalassätt att jobba utifrån bokens dagliga förslag för att inte tappa sugen, här finns det något att utgå ifrån, struktur är härligt, härligt :) eftersom det ger utrymme för utsvävningar.

Kreativitetsångest eller kreativ ångest?
Nops, tror inte att ångest någonsin är särskilt produktivt när det kommer till kreativa lösningar. Det ska bli intressant att se om man kan träna upp förmågan att låta tankarna flyga fritt och inte låsa sig i lägen när kreativiteten tryter. Anledningen att det låser sig borde ju vara att man försöker komma på ngt genialiskt, men om man övar sig på att skippa ”detmåsteblidetbästajaggjort” så borde idéerna snurra på utan så mycket ansträngning tänker jag. Vilket i sin tur borde innebära massa idéer, både bra och dåliga.