Hemligheter i sten och betong (dag 290)

Länge trodde jag att dom räfflade stråken på trottoarer, hållplatser och liknande var något som pusslats in i markbeläggningen av rent estetiska skäl. Sen fick jag reda på att det handlade om genomtänkta lösningar för synskadade och blinda personer att lättare kunna orientera sig i staden/köpcentret/bussterminalen. Plötsligt såg man liknande grejer överallt.

Ledstråken hjälper till att avgöra avstånd, riktningar etc. Personer med nedsatt syn har god hjälp av kontraster i form av t ex färg på stenläggningen, blinda personer har nytta av kontraster i form av olika ytor, t ex släta respektive räfflade.

Idag när jag satt och väntade på spårvagnen upptäckte jag av en händelse en hel massa information i markbeläggningen kring busskuren. Det som fascinerade mig mest var det snedställda stråket som ledde fram till bänken inne i busskuren – det har gått mig helt förbi alla andra gånger jag suttit där. Snacka om selektiv perception.

image

Det här inlägget postades i Fotograferat, Grafiskt mönster. Bokmärk permalänken.