Musik som mönster (dag 135)

Idag har jag suttit med min favvolåt, ”Take Five” med Dave Brubeck, och försökt översätta den till ett mönster. Funderade på hur låten känns, hur den ser ut. Försöker greppa känslan.

Bästa läget för den här låten är en sen natt när man stökar runt i lägenheten och fixar med grejer som man inte hinner med annars, telefonerna är tysta, det är mörkt ute och smålamporna försiktigt lyser upp lägenhetens hörn.

Låten: www.youtube.com/watch?v=vmDDOFXSgAs
En annan version, live från 1961: www.youtube.com/watch?v=PQLMFNC2Awo

Jag tror känslan är något svävande. Flytande. Formen är rund. Bestämmer mig för att plocka ut de olika instrumentens delar i låten och översätta till bilder/former i ritblocket. Och sen se om man får ihop helheten.

(Klicka på bilden för att se den i större format)

take five

  • Pianot: Slingan som ligger i bakgrunden, lite hårdare ljud i förhållande till kontrabas och trumvisparna. Blå färg för det hårda, lite kallare, formen ritad utifrån takten och placerad i bakgrunden.
  • Kontrabasen: Runt, mjukt ljud. Stort och dovt. Blir en brun färg och runda former, (som själva instrumentet), i bilden den bulliga delen under den blåa pianoslingan.
  • Trummorna: Olika  varianter. 1. Först har vi trumvisparna (?) på cymbalerna. Ett lätt, krispigt ljud, isblå/vitt/genomskinligt. I bilden de vita strecken. 2. Sen kommer trumsolot med virvlar. I bilden klot som kommer rullande frammåt. 3. Sist har vi  en annan framträdande del i trumsolot, ett större ljud, hårdare slag på trummorna. I bilden de stora cirklarna i dämpad mörk blågrå.
  • Saxofonen: Den som utöver trummorna sticker iväg och gör längre utflykterna under låten. Bubblande. orange/gul/ljus. Som champangebubblor. Spritter.
  • Helheten: Vägen/vågen i bakgrunden.

mönsterrapportering

Det här inlägget postades i Grafiskt mönster. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s