Existerar den mönsterfria ytan? (dag 55)

Tänkte göra ett mönster och applicera på ett (gärna vardagligt) föremål eller en yta, men inte på vilket föremål eller på vilken yta som helst utan av den sort som man aldrig annars ser ett mönster på. Borde väl inte vara så svårt att komma på. Trodde jag. Har funderat hur många dagar som helst nu utan att komma på något som känns helt självklart.

Mönster överallt
Det man inser när man börja leta är att det är extremt få saker som vi människor inte gladeligen sätter mönster på, vilket är lite intressant: allt från stora saker som husfasader och flygplan till mindre grejer som gem och toapapper.

Graham & Brown, Tapetsera taketDäremot tar vi in ganska mycket saker i våra hem som Inte har något mönster på sig, antagligen av den enkla anledning att vi skulle bli galna om det var mönster på allt, men det är ju en helt annan sak.

I bostaden är nog innertaket den yta som är minst vanligt att man sätter ett mönster på, men även för det finns tapeter och schabloner. Och det finns ju gott om andra typ av innertak där mönster är mer regel än undantag, som i gamla kyrkor och slott. Okej, så vi släpper tanken på taken.


Naturen största undantaget

Att hitta något som man Aldrig sett ett mönster på, eller kan tänka sig att det aldrig funnits mönster på, på andra ställen i världen eller i andra kulturer, är smått omöjligt. Det enda som verkar heligt är naturen, inklusive mat i form av råvaror. Sen finns det självklart mönster i själva naturen, men det jag tänker på nu är de mönster som vi människor själva skapat och satt dit. Fast vi har ju i och för sig exempel som garngraffiti. Söker man på knitted trees så hittar man ett enormt galleri av utsmyckade träd. Men, trots det så är nog garngraffiti trädändå naturen det största undantaget från vår mönsteriver. Även om vi gärna vill justera naturen; ansa, rensa, fixa och planera, så verkar vi i alla fall inte ha ett jättebehov av att lägga till färg och form, det fixar den så bra själv. Snarare är det så att det är från den vi hämtar inspiration, kanske en evig strävan efter att återskapa naturens former i det vi själva tillverkar?

Tatueringar och kroppsmålning
Möjligtvis skulle även kroppen kunna vara ett undantag från mönster,  tatueringar består ju oftast av ett motiv, inte ett mönster, men vid närmare eftertanke så gör man ju faktiskt just mönster på kroppen inom vissa kulturer, se t ex maorier, aboriginer och säkert många andra. Eller räknas kanske en vanlig tribaltatuering också som ett mönster?

Vaskar fram dagens föremål
Funderar vidare. Trädgårdsredskap – finns. Foto på häftklammer
Tejp – finns. Tops – inte omöjligt. Eventuellt saker inom industrin då, maskiner där intresset är lika med noll att de i sig ska se intressanta ut? Kanske också elektronik som göms bakom ett hölje av plast, plåt och liknande? Skruvar och spik? Hur är det med gummiband? Mja, inte helt omöjligt att det i alla fall finns randiga sådana. Avfallspåsar? Nä, det finns det garanterat mönstrade varianter av i USA. Men mönstrade häftklammrar har jag i alla fall svårt att se att det skulle finnas. Fast, finns det på gem så varför inte på häftklammrar?

Näpp, det får bli en häftklammer, det är det närmaste jag kommer i dag på jakten efter
den mönsterfria ytan.

mönster klöver
Eftersom häftklammrar är hårda, kantiga och processade av människan så gör jag ett mönster som står för motsatsen; organiskt, mjukt och runda former. Treklöver.

mönster klöver    mönster på häftklammer närbild
Närbild på häftklammer med mönstret på. För helbild, se nedan.

mönster på häftklammer

Det här inlägget postades i Grafiskt mönster, Natur och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Existerar den mönsterfria ytan? (dag 55)

  1. Petra skriver:

    En helt galet underbar idé! Men du skojar va? Fotoshoptrolleri väl? För det är väl inte möjligt…. Bara att få fundera över arbetsprocessen gör mig helt lycklig. Jag ser framför mig den lilla lilla saxen som klipper ut det lilla lilla mönstret ur det lilla lilla pappret och det lilla lilla klistret som limmar dit det på lilla lilla klammern. Sedan fram med lilla lilla lacket och lilla lilla penseln och lacka. Voila, Klarrt!

  2. Liza Johansson skriver:

    Vilka tankar Anna, helt Underbart!
    Också min första tanke Petra. Men numera lever vi ju i en annan värld kom jag på.
    I alla fall Anna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s