Jag fick en bok…

I julas fick jag boken Kreativitetskalendern : 365 sätt att förändra ditt liv (Noah Scalin) av min kära sambo. Fullträff. Inte bara för mig, det var nog julens mest välbläddrade bok och gav upphov till många intressanta diskussioner och idéer.

kreativitetskalendern-365-saett-att-foeraendra-ditt-livUtdrag från bokens baksidetext
Välj ett tema eller en tanke att ha som grund. Bygg sedan vidare genom att skapa något nytt varje dag med det du valt som utgångspunkt. Författaren till Kreativitetskalendern valde till exempel att göra 365 projekt utifrån dödskallar.
….
Lär dig att välja en bra startpunkt för just din grej och dokumentera sedan ditt arbete.
….
Och kom ihåg att den enda regeln som finns, är att det inte finns några regler!

There is no end of the possibilities…
Jo, det är ju så, att det finns oändligt många saker som man skulle vilja göra, men delvis är det svårt att ta sig tid och ibland känns startsträckan lite för lång. För att inte tala om hur snabbt en idé växer och blir jättestor åsså står man där med energin nere i tårna innan man ens har hunnit börja. Så, nu tänkte jag testa ett annat sätt. Inte för att jag borde, bara för att jag vill.

Förhoppningar
Att utmana sig själv att skapa något, utifrån ett bestämt tema, varje dag i 365 dagar tänker jag är kul ur ett rent kreativt perspektiv (eftersom tiden är så knapp att man liksom inte hinner slå knut på sig själv eller överarbeta saker) men också för att se hur man lyckas hålla motivationen uppe under ett helt år. Gissningsvis kommer man ju vissa dagar varken orka eller ha lust att peta ihop det där förbaskade mönstret, men även när man inte är tipptopp så är ju tanken att man trots det ska gör något, hur futtigt det än må vara.

Boken är bokstavligt talat en kalender, men till skillnaden mot en ”vanlig” kalender är den inte bunden till ett kalenderår med start januari och slut december. För varje dag finns ett projektförslag, en idé att utgå ifrån. Det kan t ex vara Gå ut i trädgården eller till en park i närheten och samla in dagens arbetsmaterial eller Använd bara bubbelplast eller annat förpackningsmaterial du har till hands. Känns som ett kalassätt att jobba utifrån bokens dagliga förslag för att inte tappa sugen, här finns det något att utgå ifrån, struktur är härligt, härligt :) eftersom det ger utrymme för utsvävningar.

Kreativitetsångest eller kreativ ångest?
Nops, tror inte att ångest någonsin är särskilt produktivt när det kommer till kreativa lösningar. Det ska bli intressant att se om man kan träna upp förmågan att låta tankarna flyga fritt och inte låsa sig i lägen när kreativiteten tryter. Anledningen att det låser sig borde ju vara att man försöker komma på ngt genialiskt, men om man övar sig på att skippa ”detmåsteblidetbästajaggjort” så borde idéerna snurra på utan så mycket ansträngning tänker jag. Vilket i sin tur borde innebära massa idéer, både bra och dåliga.

Det här inlägget postades i Böcker, Mellan mönster och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jag fick en bok…

  1. Liza Johansson skriver:

    Här har du verkligen tänkt till och gjort en rejäl rivstart. Många bra tankar och en häftig idé med hårspännen och fortsatt jobb via photoshop. Du är verkligen en inspiratör till oss andra, men lova att de följande dagarna blir en fortsatt lek så du orkar med alla 365. Jag ser fram emot varje nytt mönster. Lycka till. Kram mamma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s